Χαμένος στην ομίχλη! 25 Δεκεμβρίου 1937

Ο τερματοφύλακας που «πνίγηκε» στην ομίχλη

Ογδόντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίσως πιο τρελή χριστουγεννιάτικη ποδοσφαιρική ιστορία, όταν ο Άγγλος γκολκίπερ Σαμ Μπάρτραμ υπερασπιζόταν την εστία του λόγω ομίχλης για ένα τέταρτο απέναντι στον… αόρατο εχθρό σε ένα έρημο γήπεδο.

«Ο καλύτερος τερματοφύλακας που δεν έπαιξε ποτέ στην Εθνική Αγγλίας» είναι, σύμφωνα με την άποψη πολλών, ο Σαμ Μπάρτραμ.

Ανθρακωρύχος, μέσος και επιθετικός στα νιάτα του, τελικά καθιερώθηκε κάτω από τα δοκάρια και αγωνίστηκε στην Τσάρλτον όλη του την καριέρα, από το 1934 έως το 1956. Είναι ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία των «Άντικς» με 623 και θεωρείται ως ο καλύτερος πορτιέρε που είχαν ποτέ, ενώ κέρδισε μαζί τους ένα Κύπελλο Αγγλίας, το 1947.

Έξω από το «Βάλεϊ», την έδρα της Τσάρλτον, υπάρχει άγαλμα του γεννημένου το 1914 άσου. Στην αγγλική ομάδα, ωστόσο, θα θυμούνται τον θρυλικό ποδοσφαιριστή όχι μόνο για τα ανδραγαθήματά του με τη φανέλα της μα και για μία… ομιχλώδη ιστορία!

Πάμε νοερά στα Χριστούγεννα του 1937. Το παιχνίδι Τσέλσι-Τσάρλτον βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ. επειδή σίγουρα θα αναρωτιέστε, η απάντηση είναι ναι, έως ένα σημείο στον χρόνο στην Αγγλία έπαιζαν μπάλα ανήμερα Χριστούγεννα!).«Boxing Day» Είναι το 61ο λεπτό, το σκορ είναι 1-1 και, τότε, ένα απίστευτα πυκνό πέπλο ομίχλης καλύπτει τα πάντα!

Με το σκορ να έχει κολλήσει στο «εύθραυστο» 1-1 και τα λεπτά να περνούν, ο πορτιέρε των φιλοξενούμενων Σαμ Μπάρτραμ φαίνεται να έχει βυθιστεί μέσα σε ένα σύννεφο αισιοδοξίας, μιας και δεν έχει διακρίνει εδώ και ώρα ούτε έναν αντίπαλο κοντά στην περιοχή του, καθώς συνολικά το γήπεδο έχει σκεπάσει η πνιγηρή ομίχλη. Το παραπάνω στοιχείο, τον οδηγεί στη διαπίστωση πως η ομάδα του εξαπολύει διαδοχικές επιθέσεις κατά κύματα.

Παίκτες κι οπαδοί δεν βλέπουν ούτε τη μύτη τους. Ο διαιτητής αναγκάζεται να διακόψει την αναμέτρηση και όλοι φεύγουν για τα αποδυτήρια. Όλοι; Όχι!

Ο Μπάρτραμ έμεινε κανονικά στον αγωνιστικό χώρο, διότι δεν είχε αντιληφθεί ότι ο ρέφερι διέκοψε τη συνάντηση ούτε είδε τους παίκτες που αποχωρούσαν και νόμιζε ότι το ματς συνεχιζόταν! Δεν του έκανε μάλιστα καμία εντύπωση το γεγονός ότι για πολλή ώρα δεν συνέβαινε… τίποτα μπροστά ή κοντά στην εστία του!

 «Δεν ξέρω τι συνέβη. Μάλλον ήμουν τόσο συγκεντρωμένος στο να κοιτάζω μέσα από την ομίχλη, που είχα απορροφηθεί και δεν κατανοούσα τι ακριβώς γινόταν», περιγράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά στη βιογραφία του. Αίφνης, μέσα από το θολό τοπίο, ξετρυπώνει μια ανθρώπινη μορφή σαν κάτασπρη οπτασία η οποία τον πλησιάζει με γοργό βήμα. Ο Άγγλος πορτιέρε και μετέπειτα προπονητής της Λούτον Τάουν, ακόνισε τα νύχια του, έγλειψε τους κυνόδοντές του και ετοιμάστηκε να «απογειωθεί» αποσοβώντας την ενδεχόμενη απειλή.

Παρόλα αυτά, έμεινε αποσβολωμένος, θαρρείς σαν να τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι ο άντρας που πήγαινε προς το μέρος του, ήταν αστυνομικός.«Τι στην ευχή κάνεις εδώ πέρα;» τον ρώτησε. «Το παιχνίδι έχει διακοπεί εδώ και ένα τέταρτο! Ο αγωνιστικός χώρος είναι άδειος!».

Πλέον, η φωτογραφία με τον Μπάρτραμ να στέκεται σε ετοιμότητα κάτω από τα γκολπόστ μέσα στην απέραντη ομίχλη, περιμένοντας να εκτιναχθεί ούτως ώστε να απομακρύνει ενδεχόμενο κίνδυνο, έχει λάβει δικαιολογημένα διαστάσεις θρύλου.

Πολλά χρόνια μετά, ο Μπάρτραμ αναφέρθηκε στο εν λόγω περιστατικό στην αυτοβιογραφία του, σκορπώντας το γέλιο σε όλους!