Σούπερ Κυριακή με ντέρμπι και κουπόνι!

Το ποδοσφαιρικό κουπόνι της Κυριακής είναι γεμάτο με ντέρμπι και σημαντικά παιχνίδια στα γήπεδα της Ευρώπης, είτε αυτά αφορούν αγώνες πρωταθλήματος, είτε κυπέλλου.

Σίγουρα τα παιχνίδια με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό και στοιχηματικό ενδιαφέρον είναι στην Ελληνική Super League τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ και Άρης-ΠΑΟΚ, στην Αγγλία για το κύπελλο το Άρσεναλ-Λίβερπουλ, στην Γαλλία για το κύπελλο το Λανς-Μονακό, στην Ιταλία το Ρόμα-Αταλάντα.

Η 17η αγωνιστική της Super League έχει διπλή δόση μεγάλων ντέρμπι σε Βορρά και Νότο που κόβουν την ανάσα, ενώ το 2024 έχει αρχίσει κάτι παραπάνω από δυνατά στον «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος, με το ενδιαφέρον στην κορυφή να είναι αμείωτο.

  • Πριν τα μεγάλα ντέρμπι, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (17:00), ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Παναιτωλικό και θέλει την νίκη για να…περιμένει τυχόν “δώρα”.

Στο ντεμπούτο του Τερίμ, οι «πράσινοι» νίκησαν εύκολα 2-0 τον ΠΑΣ Γιάννινα, με σκόρερ τους Ιωαννίδη (25′) και Βιλένα (48′). Με 74% κατοχή μπάλας, επτά τελικές στον στόχο και 0.82 xG, ο Παναθηναϊκός είχε την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα επιθετικά, ενώ αμυντικά δεν κινδύνεψε παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και αυτές όταν το παιχνίδι είχε κριθεί. Στο -1 από τον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Τερίμ συνεχίζει την… καταδίωξη στην κούρσα της κορυφής.

Στην αποστολή του Παναθηναϊκού για πρώτη φορά ο Λημνιός – Επιστροφή για Χουάνκαρ, εκτός οι τραυματίες Σένκεφελντ, Παλάσιος, Μάγκνουσον και Πάλμερ-Μπράουν. Τιμωρημένοι(κάρτες) οι Ρούμπεν Πέρεθ και Βέρμπιτς.

Ο Παναιτωλικός διατήρησε το θετικό μομέντουμ στο «σβήσιμο» του 2023 και μπήκε με το δεξί στη νέα χρονιά. Σε παιχνίδι – διαφήμιση του ποδοσφαίρου επικράτησε 3-2 του Πανσερραϊκού, με χατ – τρικ του Τορεχόν! Πήρε ανάσα ο Παναιτωλικός στη μάχη της παραμονής, ωστόσο το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη και το +3 από τη ζώνη του υποβιβασμού δεν λέει πολλά για την ώρα.

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Τορεχόν προέκυψε το Σάββατο στον Παναιτωλικό. Ο Αργεντινός ένιωσε ένα σφίξιμο στον τετρακέφαλο στην τελευταία προπόνηση των Αγρινιωτών. Έτσι, έμεινε εκτός αποστολής μαζί με τους Μπρούνο Ντουάρτε, Ντίας και Μπακάκη.

*** Είναι σε καλή κατάσταση οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο κάπου τρυπάνε το ταβάνι τους τις τελευταίες αγωνιστικές. Μοιάζει τραβηγμένο το σενάριο να συνεχίσουν το θετικό σερί στη Λεωφόρο. Ξεκάθαρο φαβορί ο Παναθηναϊκός, θα χρειαστεί ωστόσο να ιδρώσει για να φτάσει στο τρίποντο.

  • Στις 19:30 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε Άρη και ΠΑΟΚ

Δεν μπήκε “με το δεξί” ο Άρης στην Τρίπολη. Πήρε προβάδισμα στο 8′ με τον Μορόν και στο 14′ ο Σουλεϊμάνοφ έβαλε βάσεις νίκης(0-2), ωστόσο “κατάφερε” να φύγει με άδεια χέρια από το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» καθώς επέτρεψε στον Αστέρα όχι μόνο να ισοφαρίσει αλλά και να φτάσει στην ολική ανατροπή για το τελικό 3-2

Επιπόλαιος, ασύνδετος ανασταλτικά και δίχως συγκέντρωση. Δημιουργικά συνεπής αλλά με μεγάλη «τρύπα» στα μετόπισθεν ο Άρης, καθώς επέτρεψε 3.75(!) xG στους γηπεδούχους και το πλήρωσε. «Ταβάνι» η 5η θέση για τον Άρη, ωστόσο ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι πάντα πρόκληση.

Με τα δύο νέα αποκτήματα Ρόουζ και Φετφατζίδη στην απόστολή ο Άρης αλλά και αρκετές απουσίες… Εκτός αποστολής έμειναν οι Fran Velez, Verstraete (τραυματίες), Rupp, Menendez, Matarrita, Pavicic, Moberg Karlsson, Χριστοδουλόπουλος, Δεληζήσης, Σγούρος, Κυριαζής.

Με… σπασμένα φρένα μπήκε ο «Δικέφαλος» και στο 2024. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Λουτσέσκου είναι μακράν η πιο «καυτή» του πρωταθλήματος. Τρέχει εκπληκτικό αήττητο σερί 11 αγώνων εντός κι εκτός συνόρων, με εννέα συνεχόμενες νίκες μετά και το άνετο 4-0 επί του ΟΦΗ και θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει την πρωτιά.

Το 4-0 επί του ΟΦΗ στην Τούμπα επιβεβαίωσε την φόρμα της ομάδας του Ράζβαν Λουτσέσκου που έχει 28-4 τέρματα σε αυτό το 7 στα 7 και θέλει να ξεπεράσει και τον σκόπελο των «κίτρινων», απέναντι στους οποίους είναι αήττητος στα πέντε τελευταία ματς.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου υπολογίζει και πάλι τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Εκτός βρίσκονται μόνο οι Τροόστ Εκόνγκ και Αλί Σαμάτα που έχουν υποχρεώσεις με τις χώρες του στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

*** Όλα τα pregame δεδομένα «λένε» ΠΑΟΚ, που δικαίως κουβαλά τη ταμπελά του φαβορί καθώς η ομάδα του Λουτσέσκου φτάνει σε αυτό το 90λεπτο με τρομερή αυτοπεποίθηση. Σίγουρα όμως το παιχνίδι κρύβει παγίδες και ο Άρης έχει μεγάλο κίνητρο. Τόσο γοήτρου, όσο και βαθμολογικό ενώ βλέπει αυτό το ντέρμπι ως ευκαιρία αφύπνισης και ανάκτησης της αυτοπεποίθησης του.

  • Τη σκυτάλη παίρνει το ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ (21:00) που είναι επίσης κρίσιμο βαθμολογικά για αμφότερους.

Οι Πειραιώτες του Κάρλος Καρβαλιάλ υπέστησαν στη Λαμία την πρώτη τους ήττα στην επαρχία από το 2018 (1-0) την οποία συνδύασαν με προβληματική εμφάνιση κι έχασαν έδαφος στην κούρσα της κορυφής (32 βαθμοί) καθώς είχε προηγηθεί και το 0-0 στο Περιστέρι, αναζητώντας πλέον άμεση αντίδραση για να μη μείνουν κι άλλο πίσω.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πώς προετοιμάζει την ομάδα του ο Κάρλος Καρβαλιάλ ο οποίος πέρα από τη… δουλειά που κάνει στον ψυχολογικό τομέα με τους παίκτες του, κάνει σκέψεις για κάποιες αλλαγές για το αυριανό ματς. Έτσι, ο Πορτογάλος τεχνικός είναι πολύ πιθανό να διαφοροποιήσει το σχήμα της ομάδας του επιλέγοντας ένα 4-3-3 δίνοντας θέση βασικού για την επίθεση στον Ναβάρο(εκτός και ο Γιόβετιτς). Ο Ισπανός φέρεται να είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την αρχική 11άδα στο αυριανό παιχνίδι. Ωστόσο φαίνεται ότι στο μυαλό του Καρβαλιάλ είναι και άλλες αλλαγές στην 11άδα.

Μία στο κέντρο της άμυνας με τον Μπιανκόν να παίρνει τη θέση του Ντόι και μια στη μεσαία γραμμή με τον Αλεξανδρόπουλο να ξεκινά στην 11άδα. Μετά τους Μπιέλ, Ελ Αραμπί, Ιμπόρα, εκτός και ο Γιόβετιτς με ΑΕΚ

Το χαμένο έδαφος θέλει να καλύψει και η πρωταθλήτρια ΑΕΚ (35 βαθμοί), η οποία μπήκε στο νέο έτος με εύκολη νίκη επί του Βόλου στη Νέα Φιλαδέλφεια (3-0), αλλά καλείται να «σβήσει» τις δύο ισοπαλίες στο τέλος του 2023, σε Αγρίνιο και Σέρρες (2-2) όντας αήττητη στις τρεις τελευταίες επισκέψεις στο Φάληρο για το πρωτάθλημα.

Ένα φέρεται να είναι το δίλημμα του Ματίας Αλμέιδα για την 11άδα της ΑΕΚ στο αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο τεχνικός της ομάδας προβληματίζεται για το ποιος από τους Ελίασον ή Αμραμπατ θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα του αγώνα της Κυριακής σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι.

*** Με την πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός, που βλέπει τα περιθώρια να στενεύουν και ξέρει πως σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι ρεαλιστικές πιθανότητες για την κορυφή λιγοστεύουν απελπιστικά. Σε καλύτερη κατάσταση η ΑΕΚ, που έχει τον τρόπο της στα ντέρμπι και μεγαλύτερη ηρεμία στο παιχνίδι της.