Ποια είναι η Ντιναμό…και ο πρώην παίχτης του ΠΑΟΚ

Ποια είναι η κροατική ομάδα που θα έρθει αντιμέτωπος ο Δικέφαλος

Το μεσημέρι της Παρασκευής (23/2) ολοκληρώθηκε η κλήρωση για τους «16», με τον ΠΑΟΚ να βρίσκει στο δρόμο του την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Πάμε να δούμε ποια είναι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τα πεπραγμένα της την φετινή σεζόν.

Αξίζει να αναφερθεί, αρχικά, πως η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι η μοναδική, που στα μπαράζ κατάφερε να αποκλείσει ομάδα από το Europa League. Η Ντιναμό τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της στο UEFA Conference League πίσω από την αήττητη Βικτόρια Πλζέν και στα μπαράζ ήρθε αντιμέτωπη με την ισχυρή Ρεάλ Μπέτις.

Μπορεί η ισπανική ομάδα να ήταν το φαβορί, όπως όλες οι ομάδες που υποβιβάστηκαν από το Europa League, ωστόσο η Ντιναμό πήρε μια σπουδαία πρόκριση.

Οι Κροάτες έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» και πήραν τη νίκη με 0-1. Στη χθεσινή ρεβάνς δυσκολεύτηκαν, αλλά η ισοπαλία (1-1) ήταν αρκετή για να πάρουν το εισιτήριο για τους «16».

Στο πρωτάθλημα, πάντως, έχει χάσει «έδαφος», καθώς είναι στην τρίτη θέση πίσω από Ριέκα και Χάιντουκ Σπλιτ. Η επίθεση της Ντιναμό είναι από τα δυνατά της στοιχεία στο κροατικό πρωτάθλημα, έχοντας 37 γκολ ενεργητικό σε 22 αναμετρήσεις.

Επιπροσθέτως, υπάρχουν πέντε διεθνείς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του Σεργκέι Γιακίροβιτς, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία υπολογίζεται στα 71 εκατομμύρια ευρώ.

Η επικείμενη αντίπαλος του ΠΑΟΚ είναι μια σχετικά νεανική ομάδα, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι στα 25.3 έτη.

Τα παρατσούκλια του κροατικού συλλόγου είναι Modri ή Plavi (Οι μπλε) και Purgeri (Οι πολίτες).

Το περασμένο καλοκαίρι η Ντιναμό Ζάγκρεμπ αποκλείστηκε από την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League με συνολικό σκορ 4-3.

Η ιστορία

H κροατική ομάδα ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1945, με τη συγχώνευση των τριών ομάδων του Ζάγκρεμπ που υπήρχαν πριν τον πόλεμο: της Γκρατσιάνσκι (HŠK Građanski) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1923, 1926, 1928, 1937 και 1940, της Κονκόρντια (HŠK Concordia) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1930 και 1932 και της ΧΑΣΚ (HAŠK) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας το 1938.

Το 1967, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θριάμβευσε στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, παρόλο που δεν θεωρούνταν από τις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τον Ιούνιο του 1991, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετονομάστηκε σε ΧΑΣΚ Γκρατσιάνσκι, ενώ το 1993 άλλαξε το όνομά της σε Κροάτια (Croatia) μέχρι το 2000 που ξαναπήρε το παλιό της όνομα.

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατέχει 24 τίτλους πρωταθλήματος, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό τίτλων στο κροατικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα είναι επίσης η πιο επιτυχημένη στο Κυπέλλο Κροατίας, εμφανιζόμενη μέχρι στιγμής σε 23 από τους 29 τελικούς του Κυπέλλου, 16 από τους οποίους έχει κερδίσει! Επιπλέον, ο σύλλογος κατέχει επίσης το ρεκόρ για τους περισσότερους τίτλους Σούπερ Καπ Κροατίας, έχοντας κερδίσει επτά από τα 11 τρόπαια που διεκδίκησε. Επιπλέον, η ομάδα κατάφερε να πετύχει το νταμπλ 12 φορές!

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που η Ντιναμό αγωνιζόταν στη λίγκα του Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στέφθηκε πρωταθλήτρια εννέα φορές. Η ομάδα είχε κερδίσει, παράλληλα, οκτώ φορές το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας. Συνολικά ο σύλλογος κέρδισε 68 επίσημους εγχώριους τίτλους και ένα ανταγωνιστικό διεθνές τουρνουά. Ο τίτλος του πρωταθλήματος το 2014-15 συγκαταλέγεται στις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας του συλλόγου, καθώς το κατέκτησε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ούσα αήττητη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του Κροατικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το κύριο χρώμα φανέλας, το οποίο χρησιμοποιεί η κροατική ομάδα είναι το σκούρο μπλε. Παράλληλα, διαχρονικά ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ντιναμό στην Κροατία είναι η Χάιντουκ Σπλιτ, με το μεταξύ τους ντέρμπι να χαρακτηρίζεται ως «αιώνιο»

Το έμβλημα

Το έμβλημα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει αλλάξει αρκετές φορές στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο διατηρεί στοιχεία από το παρελθόν. Στο έμβλημα απεικονίζεται το γράμμα «d», που αναφέρεται στο όνομα του συλλόγου, Ντιναμό, ενώ υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά χρώματα του κόκκινου και του άσπρου, που συναντά κανείς στη σημαία της Κροατίας.

Ο προπονητής

Προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι ο Σεργκέι Γιακίροβιτς με καταγωγή από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Βρίσκεται στο σύλλογο από το περασμένο καλοκαίρι κι έχει δώσει μέχρι στιγμής 31 παιχνίδια, όντας προπονητής της Ντιναμό.

Ο 47χρονος έχει ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα το 2017 από την Σεσβέτ και στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των Γκόριτσα, Μάριμπορ, Ζρίνσκι και Ριέκα.

Ο Γιακίροβιτς προτιμά να χρησιμοποιεί τον σχηματισμό 4-2-3-1, όπως και ο Ράζβαν Λουτσέσκου.

Dynamo expelled Bishcan after the elimination from AEK, Ristovski got a new coach - Sloboden Pechat

Το «αστέρι» της ομάδας

Αρκετούς ποιοτικούς παίκτες διαθέτει στο ρόστερ της η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ωστόσο αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Μάρτιν Μπατουρίνα. Ο 21χρονος Κροάτης χαφ έχει ξεχωρίσει με τις επιδόσεις του την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ανεβάζοντας κατακόρυφα την χρηματιστηριακή του αξία, εκτοξεύοντάς την στα 18 εκατομμύρια ευρώ στο Transfermarkt.

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει σημειώσει τρία γκολ και τρεις ασίστ σε 33 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Who is Martin Baturina? The 'next Luka Modric' linked with Arsenal transfer - football.london

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την παρουσία ενός πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ στο ρόστερ. Ο Γιόσιπ Μίσιτς φοράει τη φανέλα της κροατικής ομάδας από το 2020, όταν αποχώρησε από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από έναν δανεισμό από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Κροάτες αποφάσισαν να δαπανήσουν δύο εκατομμύρια ευρώ και να αποκτήσουν τον διεθνή χαφ.

Mišić o svojoj sudbini u Dinamu: "Očekivao sam više minuta. Volio bih ostati, ali..."

Η έδρα

Το στάδιο Μαξιμίρ είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Πήρε το όνομά του από τη γύρω γειτονιά του Μαξιμίρ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της χώρας με σημερινή χωρητικότητα 25.912 θέσεων και μέγιστη δυνατή χωρητικότητα 35.423. Είναι το γήπεδο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και χρησιμοποιείται από το 1990 από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κροατίας για τις περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις.

Χτίστηκε το 1912, ενώ ανακαινίστηκε το 1948, το 1998 και το 2011. Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να μετατραπούν σε σκηνή συναυλιών που έχει χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει μουσικές παραστάσεις.

New design: Dinamo reveals details of new Maksimir – StadiumDB.com

Το Στάδιο Μαξιμίρ έχει τέσσερις εξέδρες: βόρεια, ανατολική, δυτική και νότια. Μια σημαντική ανακαίνιση του γηπέδου τον Ιούνιο του 2011 οδήγησε στην εγκατάσταση νέων θέσεων και στη δημιουργία μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ των καθισμάτων.

Λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Ζάγκρεμπ στις 22 Μαρτίου 2020, η ανατολική κερκίδα δεν ήταν ανοιχτή για τους θεατές.

Οι οπαδοί

Αν και ο σύλλογος είχε πολλούς οπαδούς από την ίδρυσή του, η πρώτη του οργανωμένη ομάδα υποστηρικτών εμφανίστηκε μόλις το 1986 με το όνομα Bad Blue Boys (BBB ). Στην επίσημη ιστοσελίδα των BBB αναφέρεται ότι το όνομα του γκρουπ ήταν εμπνευσμένο από την ταινία του 1983 Bad Boys .

Οι BBB κατηγορούνται συχνά για χουλιγκανισμό και είναι αρκετά γνωστοί στην Ευρώπη, ενώ έγιναν ακόμη πιο γνωστοί, μετά τα όσα θλιβερά έγιναν στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.

Μπορεί η Ντιναμό να αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League από την ΑΕΚ το προηγούμενο καλοκαίρι, ωστόσο οι χούλιγκανς της ομάδας διέσχισαν όλη την Ελλάδα και έφτασαν στην πρωτεύουσα, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με φίλους της Ένωσης. Από τις συμπλοκές υπήρξε ένας νεκρός φίλος της ΑΕΚ, ενώ δεκάδες οπαδοί της Ντιναμό μπήκαν στη φυλακή.

Μάλιστα, η UEFA τιμώρησε τους οπαδούς της Ντιναμό, οι οποίοι πλέον απαγορεύεται να μεταβούν σε εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια για τη σεζόν 2023-2024.

Πολλοί οπαδοί του κροατικού συλλόγου έχουν υιοθετήσει ακροδεξιές πεποιθήσεις, ενώ δεν έχουν διστάσει να κάνουν πορείες σε ευρωπαϊκές πόλεις χρησιμοποιώντας ναζιστικούς χαιρετισμούς.