Απευθείας θέση στη League Phase του Champions League ο ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπορούν να εξασφαλίσουν απευθείας θέση στη League Phase του Champions League, αν κατακτήσουν φυσικά το πρωτάθλημα.

Η αλλαγή των ευρωπαϊκών διοργάνωσεων και η διεξαγωγή τους υπό μορφή πρωταθλήματος (League Phase) έφερε αλλαγές και στις συμμετοχές των ομάδων στις κύριες φάσεις, καθώς από 32 οι ομάδες έγιναν 36.

Στο Champions League μια από τις έξτρα τέσσερις θέσεις, δίνεται στην πρωταθλήτρια ομάδα με τον καλύτερο πενταετή συντελεστή που συμμετέχει στα προκριματικά του champions path, υπό τη βασική προϋπόθεση η ομάδα που θα κατακτήσει το Champions League να έχει εξασφαλίσει θέση μέσω του πρωταθλήματός της.

Η συγκεκριμένη συνθήκη αφορά και τη χώρα μας καθώς ο πρωταθλητής τη νέα σεζόν θα συμμετάσχει στον δεύτερο προκριματικό γύρο (ενδεχομένως και να κερδίσει έναν γύρο λόγω rebalancing). Ωστόσο ρεαλιστικές πιθανότητες έχουν μόνο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που έχουν ένα υψηλό σεντελεστή στη βαθμολογία της UEFA.

Η ΑΕΚ τη νέα σεζόν θα μπει με 10.000 βαθμούς (άρα πολύ δύσκολα να επωφεληθεί αν πάρει το πρωτάθλημα), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει μίνιμουμ 2.500 βαθμούς για τη συμμετοχή στη League Phase του Conference League (πλέον έχει 7.500) και μπορεί με μια καλή πορεία να την ανεβάσει, αλλά και πάλι παραμένει χαμηλά και πολύ δύσκολα να επωφεληθεί κι αυτός από αυτή τη συνθήκη.

Τα δεδομένα για την έξτρα θέση στη League Phase του Champions League

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στις δέκα κορυφαίες ομάδες στο πεντεατές ranking της UEFA από τις χώρες που ο πρωταθλητής δεν συμμετέχει απευθείας στη League Phase της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι δέκα πρώτες ομάδες της παρακάτω λίστας συμμετέχουν όλες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επομένως μπορούν να αυξήσουν το πενταετές ranking τους.

Στην παρούσα φάση όμως ο Ολυμπιακός είναι πέμπτος και για να πάρει αυτός το έξτρα εισιτήριο χρειάζεται να μη στεφθούν πρωταθλητές οι: Ρέιντζερς (Σκωτία), Ντίναμο Ζάγκρεμπ (Κροατία), Σαχτάρ (Ουκρανία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία). Αυτή η συνθήκη στην παρούσα φάση είναι υπαρκτή, όμως δεν είναι και ο ίδιος πρώτος.

Ο ΠΑΟΚ πέραν των προαναφερθέντων θέλει να μην κατακτήσουν το πρωτάθλημα και οι: Ερυθρός Αστέρας (Σερβία), Κοπεγχάγη (Δανία). Οι Σέρβοι ηγούνται της κούρσας στο πρωτάθλημά τους, επομένως αν σταματούσαν τώρα τα πρωταθλήματα, θα έπαιρνε εκείνος το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη League Phase.

First 5 of the highest ranked clubs in the potential UCL champions path in 2025 are currently NOT leading their domestic leagues.

Image